ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Μ.Π.Χ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΝΟΒΑ ΔΗΜΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ, ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Αναθέτουσα Αρχή: Δήμος Εμμανουήλ Παπά Σερρών
Χρονολογία Ανάθεσης: 1999
ΘΕΜΑ Αντικείμενο της μελέτης ήταν η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και μελέτης προέγκρισης χωροθέτησης για τη δημιουργία δύο υδροληψιών στο ρέμα Κρανόρρεμα, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού Αγ. Πνεύματος και τριών εξωποτάμιων λιμνοδεξαμενών στο ίδιο ρέμα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Τα έργα σκοπό έχουν την αποθήκευση, ρύθμιση και εξασφάλιση νερού για την ύδρευση και την άρδευση των κατάντη των λιμνοδεξαμενών οικισμών και των καλλιεργούμενων εκτάσεων αντίστοιχα.
Οι θέσεις των λιμνοδεξαμενών εντοπίζονται:
- Λιμνοδεξαμενή 1, χωρητικότητας 300.000m3, η οποία βρίσκεται στην περιοχή πλησίον των ερειπίων του παλιού οικισμού της Δράνοβας. Ο αγωγός προσαγωγής είναι ανοιχτός με μήκος από 300m. Όσον αφορά το ανάχωμα αυτό έχει μήκος 250m και ύψος 10m. Οι κλίσεις των πρανών είναι 1:2,5 (κατακόρυφη - οριζόντια) για τα κατάντη και 1:3 (κατακόρυφη - οριζόντια) για τα ανάντη της λεκάνης.
- Λιμνοδεξαμενή 2, χωρητικότητας 200.000m3, η οποία βρίσκεται λίγο νοτιότερα της πρώτης. Το ανάχωμα έχει μήκος 200m ενώ οι κλίσεις των πρανών είναι 1:2,5 (κατακόρυφη - οριζόντια) για τα κατάντη και 1:3 (κατακόρυφη - οριζόντια) για τα ανάντη της λεκάνης.
- Λιμνοδεξαμενή 3, χωρητικότητας 300.000m3, η οποία βρίσκεται λίγο νοτιότερα της πρώτης, στη θέση Πλούς. Ο αγωγός προσαγωγής είναι ανοιχτός με μήκος από 400m. Όσον αφορά το ανάχωμα αυτό έχει μήκος 1.000m.
Τα προβλεπόμενα έργα περιλαμβάνουν:
- Αφαίρεση χωμάτινου και αποσαθρωμένου καλύμματος στη ζώνη θεμελίωσης των κατασκευών και εκσκαφή έως 5m για τη δημιουργία του πυθμένα των λιμνοδεξαμενών.
- Έργα για κατασκευή των χωμάτινων αναχωμάτων των λιμνοδεξαμενών με επίχωση.
- Έργα επίστρωσης του πυθμένα των λιμνοδεξαμενών με λεπτόκοκκο ή αργιλικό υλικό.
- Μεμβράνη στεγανοποίησης η οποία διαστρώνεται τόσο στον πυθμένα των λιμνοδεξαμενών όσο και στα εσωτερικά πρανή αυτών.
- Περίφραξη των λιμνοδεξαμενών.
- Κατασκευή περιμετρικής τάφρου ανάντη κάθε μιας από τις λιμνοδεξαμενές προς την πλευρά των φυσικών πρανών.
- Κατασκευή των υδροληψιών από οπλισμένο σκυρόδεμα σε δύο θέσεις της κοίτης του Κρανορρέματος.
- Κατασκευή των αγωγών προσαγωγής και των υπερχειλιστών.
- Στη θέση των λιμνοδεξαμενών κατασκευάζονται οι εκκενωτές πυθμένα για την τυχόν εκκένωση των λιμνοδεξαμενών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η λύση για την άρδευση και ύδρευση της περιοχής θα εξασφαλίσει μέχρι και 800.000m3 νερού. Η υδρολογική μελέτη έδειξε ότι η περιοχή είναι πλούσια σε επιφανειακά νερά και μπορεί να εξασφαλίσει την ποσότητα αυτή, αφού υπολογίστηκε ότι δυνητικά μπορούν να απορρέουν μέχρι και 6,6 106m3 νερού ετησίως.
Στην υπόψη μελέτη έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, όπου διερευνήθηκε η κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Συγχρόνως, δόθηκαν πληροφορίες για τη σκοπιμότητα των έργων, ενώ παράλληλα έγινε και περιγραφή των προτεινόμενων έργων.
Τέλος, περιγράφηκε ο βαθμός και το μέγεθος της προκαλούμενης αλλοίωσης του περιβάλλοντος από την κατασκευή και λειτουργία των έργων και συγχρόνως ο τρόπος αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας αυτών.
ΟΦΕΛΟΣ
Η μελέτη υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου για την θετική γνωμοδότηση για το στάδιο της προέγκρισης χωροθέτησης. Η μελέτη συντάχθηκε στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.