Το έργο του τεχνητού εμπλουτισμού συνεισφέρει στην εξομάλυνση του διαταραγμένου υδατικού ισοζυγίου και εξυπηρετεί την αγροτική δραστηριότητα τονώνοντας την τοπική οικονομία και καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τις αρδευτικές ανάγκες που υφίστανται.
Στην υπόψη μελέτη έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, όπου διερευνήθηκε η κατάσταση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Συγχρόνως, δόθηκαν πληροφορίες για τη σκοπιμότητα των έργων ενώ παράλληλα έγινε και περιγραφή των προτεινόμενων έργων.
Τέλος, περιγράφηκε ο βαθμός και το μέγεθος της προκαλούμενης αλλοίωσης του περιβάλλοντος από την κατασκευή και την λειτουργία των έργων και συγχρόνως ο τρόπος αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας αυτών.
Άποψη περιοχής μελέτης πλησίον σήραγγας εμπλουτισμούΓενικά, η κατασκευή του έργου δεν επέφερε σημαντικές μορφολογικές αλλοιώσεις στην περιοχή αφού ουσιαστικά επρόκειτο για έναν αναβαθμό επί του ποταμού και μια διώρυγα μεταφοράς ύδατος. Όσον αφορά στο υδατικό ισοζύγιο του ποταμού Ενιπέα δεν διαταράχθηκε αφού κατά την θερινή περίοδο δεν γίνεται απόληψη ύδατος, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο λαμβάνονται πλημμυρικές παροχές μόνον όταν η παροχή του ποταμού είναι μεγαλύτερη του 1m3/sec.
ΟΦΕΛΟΣΗ μελέτη υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Τα εν λόγω έργα συνέβαλαν στον εμπλουτισμό του καρστικού συστήματος Υπέρειας - Ορφανών, με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων της περιοχής.